Da li je korištenje svinjske masti moguće u uravnoteženom mediteranskom tipu prehrane i što preporučiti kao zdrave masnoće populaciji Hrvatske?
Ključne riječi:
zdrave masnoće, prehrana, maslinovo ulje, svinjska mastSažetak
Svijest o prednostima korištenja maslinovog ulja i mediteranskog tipa prehrane, u današnje je vrijeme poznata i dokazana. Upotreba maslinovog ulja u Hrvatskoj i dalje je premalo zastupljena naspram korištenja drugih vrsti ulja i masti. Hrvatska spada u zemlje s niskom potrošnjom maslinovog ulja.
Svinjska mast se sve do nedavno prezentirala kao potpuno štetna namirnica u prehrani. Novija saznanja otkrivaju da umjereno i ispravno korištenje ove namirnice visoke kvalitete može djelovati pozitivno na zdravlje.
Poznavanje pozitivnih ali i negativnih učinaka korištenja maslinovog ulja te ostalih dostupnih oblika masti i ulja u prehrani u široj je javnosti nedovoljna. Ovaj rad daje jasne zdravstvene preporuke o korištenju masnoća dostupnih u Hrvatskoj, posebno u odnosu na kvalitetu proizvodnje kod svinjske masti i maslinovog ulja.