Da li je korištenje svinjske masti moguće u uravnoteženom mediteranskom tipu prehrane i što preporučiti kao zdrave masnoće populaciji Hrvatske?

Vanja Vasiljev Marchesi

Sažetak


Svijest  o prednostima korištenja maslinovog ulja i  mediteranskog tipa prehrane, u današnje je vrijeme  poznata i dokazana. Upotreba  maslinovog ulja u Hrvatskoj i dalje je premalo zastupljena naspram korištenja drugih vrsti ulja i masti.  Hrvatska spada u zemlje s niskom potrošnjom maslinovog ulja.

Svinjska mast se sve do nedavno  prezentirala kao potpuno štetna namirnica u prehrani.  Novija saznanja otkrivaju da umjereno i ispravno korištenje ove  namirnice visoke kvalitete može djelovati pozitivno na zdravlje.

Poznavanje  pozitivnih  ali i negativnih učinaka korištenja maslinovog ulja te ostalih  dostupnih  oblika masti i ulja u prehrani u široj je javnosti  nedovoljna. Ovaj rad daje jasne zdravstvene  preporuke o korištenju masnoća dostupnih u Hrvatskoj, posebno u odnosu na kvalitetu proizvodnje kod svinjske masti i maslinovog ulja.


Ključne riječi


zdrave masnoće; prehrana; maslinovo ulje; svinjska mast

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja