PRIMJER JEDNE MEčUNARODNE ORGANIZACIJE – MEčUNARODNA UDRUGA STUDENATA MEDICINE

Autor(i)

  • Adis Keranović Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet, Poslijediplomski studij „Javno zdravstvo“

Ključne riječi:

međunarodna organizacija, IFMSA, CroMSIC, studenti medicine, međunarodne razmjene, projekti

Sažetak

           S obzirom da sam kao student medicine bio aktivni član CroMSIC-a (Croatian Medical Students' International Committee), a time i IFMSA (International Federation of Medical Students' Associations) odlučio sam se za opis navedenih organizacija. CroMSIC kao Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatske je punopravna članica IFMSA (Međunarodna udruga studenata medicine), te je stoga dovoljno opisati samo IFMSA kao primjer međunarodne organizacije (uključuje i opis CroMSIC-a).

                  IFMSA –  International  Federation of  Medical Students’ Associations  je međunarodna neprofitna organizacija koja okuplja, koordinira i zastupa više od 1,2 milijuna studenata medicine diljem svijeta. Prva skupština IFMSA bila je davne 1951. godine u Kopenhagenu, a trenutno zastupa 123 nacionalne organizacije (National Member Organization - NMO) iz više od 100 različitih zemalja diljem svijeta. Jedna od 123 organizacije je i CroMSIC. CroMSIC je izuzetno aktivna punopravna članica IFMSA, o čemu svjedoče mnogi bivši i sadašnji članovi izabrani na međunarodne funkcije, organizaciju mnogih međunarodnih sastanaka i treninga, te zavidan broj projekata i inicijativa koje su studenti iz Hrvatske započeli, nadogradili i koje koordiniraju na međunarodnoj razini.

IFMSA je priznata kao legitimni zastupnik studenata medicine, te je prepoznata kao službeni partner Ujedinjenih naroda, Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetskog udruženja liječnika, te mnogih profesionalnih i međunarodnih organizacija i institucija.

                  Svake godine se kroz IFMSA ostvari oko 12.000 kliničkih i znanstvenih razmjena za studente medicine u trajanju od mjesec dana. Razmjene studenata medicine moguće su među svim zemljama članicama IFMSA koje potpišu međusobnu suradnju i interes u području razmjena i projekata.

...

Downloads

Objavljeno

2015-04-20

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi