PRIMJER JEDNE MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE – MEĐUNARODNA UDRUGA STUDENATA MEDICINE

Adis Keranović

Sažetak


          S obzirom da sam kao student medicine bio aktivni član CroMSIC-a (Croatian Medical Students' International Committee), a time i IFMSA (International Federation of Medical Students' Associations) odlučio sam se za opis navedenih organizacija. CroMSIC kao Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatske je punopravna članica IFMSA (Međunarodna udruga studenata medicine), te je stoga dovoljno opisati samo IFMSA kao primjer međunarodne organizacije (uključuje i opis CroMSIC-a).

          IFMSA – International Federation of Medical Students’ Associations je međunarodna neprofitna organizacija koja okuplja, koordinira i zastupa više od 1,2 milijuna studenata medicine diljem svijeta. Prva skupština IFMSA bila je davne 1951. godine u Kopenhagenu, a trenutno zastupa 123 nacionalne organizacije (National Member Organization - NMO) iz više od 100 različitih zemalja diljem svijeta. Jedna od 123 organizacije je i CroMSIC. CroMSIC je izuzetno aktivna punopravna članica IFMSA, o čemu svjedoče mnogi bivši i sadašnji članovi izabrani na međunarodne funkcije, organizaciju mnogih međunarodnih sastanaka i treninga, te zavidan broj projekata i inicijativa koje su studenti iz Hrvatske započeli, nadogradili i koje koordiniraju na međunarodnoj razini.

IFMSA je priznata kao legitimni zastupnik studenata medicine, te je prepoznata kao službeni partner Ujedinjenih naroda, Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetskog udruženja liječnika, te mnogih profesionalnih i međunarodnih organizacija i institucija.

          Svake godine se kroz IFMSA ostvari oko 12.000 kliničkih i znanstvenih razmjena za studente medicine u trajanju od mjesec dana. Razmjene studenata medicine moguće su među svim zemljama članicama IFMSA koje potpišu međusobnu suradnju i interes u području razmjena i projekata.

...


Ključne riječi


međunarodna organizacija, IFMSA, CroMSIC, studenti medicine, međunarodne razmjene, projekti

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja