Osnaživanje stručnih kapaciteta u medicini rada s ciljem poboljšanja

Autor(i)

  • Vlasta Dečković-Vukres

Sažetak

Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudionik je projekta „e-CAPACIT8â€,  financiranog iz sredstava Europske unije u okviru Programa zdravlja. Projekt će se provoditi kroz 3 faze tijekom 2013-2015 godine s ciljem osnaživanje stručnih kapaciteta u medicini rada i  poboljšanja zdravlja radnika starije životne dobi.

Starenje radne snage problem je većeg broja država članica EU-a i   visoko je na listi prioriteta političkih programa. Europska stvarnost je da će mnogi poslodavci i radnici uskoro shvatiti da će od svog   rada u kasnim šezdesetim ili ranim sedamdesetim godinama imati više koristi nego što bi imali od odlaska u mirovinu prije te dobi. Osim financijske koristi, posao često daje priliku za svladavanje novih vještina i postizanje osjećaja smisla. Do pedesete godine starosti prosječan radnik stekne pregršt sposobnosti i iskustava iz prakse.

 

U središtu ovog projekta nalazi se potreba za istraživanjem i sistematiziranjem postojećih edukacijskih sadržaja za stručnjake u medicini rada (SMR),  kao i za njihovo dopunjavanje novim edukacijskim materijalima specifičnim za zemlju i područje. Projekt je namijenjen specijalistima medicine rada, medicinskim sestrama, psiholozima, ergonomima, inženjerima sigurnosti na radu te svima ostalima koji pripremaju i provode edukacijske programe za SMR, poslodavce i stručnjake za ljudske resurse kao i same radnike starije životne dobi.

 Svi edukacijski materijali izrađeni u tijeku projekta bit će postavljeni na posebnu platformu za e-učenje. Materijali će biti predstavljeni   u obliku različitih formata jednostavnih   za upravljanje.

Downloads

Objavljeno

2013-11-23

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi