Informiranost na području Brodsko posavske županije o arterijskom tlaku i liječenju između ruralne i urbane sredine

Autor(i)

  • Blaženka Miškić OB DR J Benčević Sl.Brod Interni dojel A Š tampara 42 35000 Sl.Brod

Ključne riječi:

arterijski tlak, zdravlje, informiranost, hipertenzija.

Sažetak

Uvod: Jedan od ključnih čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti je hipertenzija ili povišen krvni tlak. Hipertenzija već pogađa milijardu ljudi širom svijeta, što dovodi do srčanih i moždanih udara. Komplikacije od hipertenzije godišnje bilježe 9,4 milijuna smrtnih slučajeva širom svijeta. U Hrvatskoj se hipertenzija opisuje kao jedna od glavnih uzroka kardiovaskularnih smrti svake godine, zbog promjene životnog stila i urbanizacije.

Cilj:   Ispitati informiranost   i kvalitetu života osoba oboljelih od arterijske hipertenzije te ispitati poznavanje faktora rizika za nastanak   i razvoj arterijske hipertenzije.

Nacrt studije: Presječna studija.

Ispitanici i metode: Istraživanje je provedeno na 120 ispitanika od kojih je polovica, 60 (50  %) iz urbane, a polovica iz ruralne sredine na području Brodsko-posavske županije.

Rezultati: Istraživanje je pokazalo da na visok krvni tlak najviše utječe stres, kako navodi 75 (62,5 %) ispitanika, za 24 (20 %) ispitanika nepravilne prehrana, a nasljeđe za 17 (14,2 %) ispitanika. Rezultati su pokazali da ispitanici ruralne sredine, njih 71,67 %,   ne znaju koji je cilj liječenja arterijske hipertenzije, dok su stanovnici gradske sredine više upoznati s ovim svjetskim problemom. Da bi se trebao izbjegavati stres navodi 85 (70,8 %) ispitanika, a njih 72 (60 %) navode terapiju za visok tlak, bez značajne razlike s obzirom na mjesto stanovanja.

Zaključak: Na osnovu istraživanja može se zaključiti da ispitanici, pogotovo oni iz ruralne sredine nisu dobro informirani o tipu bolesti kao što je hipertenzija i njenom nastanku. Stoga je iznimno važno utjecati na svijest stanovnika navedenih područja na promjenu njihova načina života, odnosno primjenu zdravih životnih navika. Zapravo ovo bi trebalo biti glavni dio terapije u prevenciji arterijske hipertenzije. Svojim naporima, kroz projekte i radionice, možemo potaknuti sve oboljele da konačno povedu brigu o svom zdravlju i upozoriti ih na redovite kontrole krvnoga tlaka u ambulanti.

 

Author Biography

Blaženka Miškić, OB DR J Benčević Sl.Brod Interni dojel A Š tampara 42 35000 Sl.Brod

izv.prof.dr.sc.  

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek Sveučilište JJStrossmayera

Downloads

Objavljeno

2020-02-10

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi