Znanje i mišljenje roditelja srednjoškolaca Brodsko-posavske županije o cijepljenju protiv humanog papilloma virusa

Autor(i)

  • Ante Cvitkovic Nastavni zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Slavonski Brod, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek,Medicinski fakultet Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera , Osijek
  • Mirta Baričević-Suda Srednja medicinska škola, Slavonski Brod

Ključne riječi:

HPV infekcija, karcinom cerviksa, HPV cijepljenje, roditelji

Sažetak

 Infekcija humanim papilloma virusom (HPV) je jedna od najčešćih spolno prenosivih infekcija diljem svijeta s najvećom incidencijom u žena mlađih od 25 godina. Provođenje cijepljenja protiv humanog papilloma virusa predstavlja novi i uzbudljivi izazov za javno zdravstvo diljem svijeta. Najveću prepreku za cijepljenje predstavljaju upravo roditelji koji moraju dati pristanak za cijepljenje.

Cilj istraživanja: Ispitati mišljenje i znanje roditelja srednjoškolaca Brodsko-posavske županije o infekciji Humanim papilloma virusom   (HPV) i   HPV cijepljenju.

Ispitanici i metode: U istraživanju je sudjelovalo 189 roditelja učenika prvih i drugih razreda Srednje medicinske škole Slavonski Brod i Obrtničke škole Slavonski Brod. Kao instrument istraživanja korišten je anonimni anketni upitnik posebno izrađen za ovu namjenu na temelju upitnika korištenog u ranijem istraživanju uz dopuštenje autora.

Rezultati : Za infekciju HPV-om čulo je 90  % ispitanika. Da cijepljenje sprječava stvaranje genitalnih bradavica, karcinom anusa i karcinom vrata maternice   značajno više navode roditelji više ili visoke stručne spreme. Za ispitanike iz Obrtničke škole glavni izvor informacija o HPV infekciji i HPV cijepljenju je zdravstveno osoblje, a na drugom mjestu Internet, dok je za ispitanike iz Medicinske škole na prvom mjestu Internet, a na drugom mjestu zdravstveni djelatnici. Iako čak 77% ispitanika smatra da je cijepljenje potrebno samo 9 % njih je cijepilo svoje dijete bez razlike koju školu djeca pohađaju ili prema razini obrazovanja. Kao razlog necijepljenja značajno više ispitanika čija djeca idu u Obrtničku školu navode da ne znaju za cijepljenje protiv HPV dok se značajno više roditelja djece iz Medicinske škole boji nuspojava cjepiva. Za cijepljenje značajno više ne znaju ispitanici završene osnovne škole.

Zaključak: Roditelji   sa višim i visokim obrazovanjem kao i roditelji učenika Medicinske škole su pokazali veće znanje o infekciji HPV-om i cijepljenju protiv HPV-a, dok su najčešći razlozi za necijepljenje strah od nuspojava, neznanje o postojanju cjepiva i nedovoljna istraženost cjepiva.

Downloads

Objavljeno

2020-02-10

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi