Glutenska enteropatija

Autor(i)

  • JANJA MARKATI Veleučilište u Bjelovaru
  • ZRINKA PUHARIĆ Veleučilište u Bjelovaru
  • FILIP PUHARIĆ Veleučilište u Bjelovaru
  • MIRNA ŽULEC Veleučilište u Bjelovaru

Ključne riječi:

celijakija, gluten, bezglutenska prehrana, edukacija

Sažetak

Celijakija ili glutenska enteropatija (GE) je trajno nepodnošenje glutena, glijadina i prolamina koji se nalaze u pšenici, ječmu i raži. Karakteristika celijakije je oštećenje sluznice tankog crijeva s atrofijom crijevnih resica, hiperplazijom Liberkuhnovih kripta i povišenim brojem intraepitelijalnih limfocita. To znači da oštećena sluznica tankog crijeva gubi resičast izgled i postaje zaravnjena te da raste broj tkivnih limfocita i epitelnih stanica, što uzrokuje malapsorpciju hranjivih tvari, mine ­rala i vitamina. Oštećenje sluznice tankog crijeva nastaje zbog imunološke podloge koja je vjerojatno povezana s genetskom sklonošću, iako su u nastanku bolesti prisutni i drugi čimbenici. Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, iako se najčešće javlja u prvim godinama života. Međutim, danas se sve više bolesnika otkriva u odrasloj dobi jer su serološki testovi izrazito osjetljivi i vrlo dostupni.

Downloads

Objavljeno

2020-02-07

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi