Uvodnik

Autor(i)

  • Sandra Mihel Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Sažetak

Bilježi li se značajniji  pad broja pušača u Hrvatskoj,  unatoč svim mjerama koje se provode u borbi protiv pušenja i zakonskim okvirima?  Odgovor na ovo pitanje pokušavaju dati autori na temelju rezultata rada o pušenju kod osoba pod zdravstvenim nadzorom.

Radovi posvećeni ranom otkrivanju raka dojke i debelog crijeva istražuju stavove i znanje stanovništva naših županija o spomenutim bolestima. U svojim zaključcima autori naglašavaju potrebu ulaganja dodatnih napora u edukaciji i podizanju samosvijesti o prevenciji raka u cjelokupnoj zajednici. Rezultati njihova istraživanja pokazuju kako je jedan od razloga odbijanja preventivnih pregleda vjerovanje ispitanika kako nedostatak simptoma čini te preglede nepotrebnim. Ističe se primjer raka debelog crijeva kod kojeg je benefit nedovoljno iskorišten i potrebu analize čimbenika koji utječu na zdravstveno ponašanje što je od velike važnosti za razumijevanje sudjelovanja stanovništva u preventivnim aktivnostima.

Rad posvećen alkoholizmu u mladih ističe preventivne aktivnosti koje imaju utjecaj na percepciju mladih o štetnosti konzumacije alkohola i koje je potrebno provoditi u suradnji sobitelji i školom. Jedan od radova posvećen je prekomjernoj tjelesnoj težini u školskoj populaciji. Broj učenika s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilošću u osnovnim školama iznosi visokih 30,59 %, a u srednjim 25,82%. Osim planirane pravilne prehrane i mijenjanja navika i stila života, učenike je potrebno poticati na organiziranu tjelesnu aktivnost a putem obrazovnog sustava i na povećanu satnicu nastave tjelesne i zdravstvene kulture.

Downloads

Objavljeno

2018-08-24

Broj časopisa

Rubrika

Uvodnik