MJERE U PROVOčENJU BORBE PROTIV PUŠ ENJA DUHANA

Autor(i)

  • Dijana Mayer Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Ključne riječi:

pušenje, kampanja, intervencije

Sažetak

Pušenje se s pravom smatra jednim od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice. Brojnim studijama odavno je utvrđena štetnost pušenja i duhanskog dima, te uzročno-posljedična veza pri obolijevanju i smrtnosti od malignih, kardio i cerebrovaskularnih i bolesti respiratornog sustava . Hrvatska se od 70ih godina prošlog stoljeća uključila u razradu intervencija i strategija za borbu protiv pušenja.

Hrvatska je uključena u tri međunarodna programa za borbu protiv pušenja: a) obilježavanje Svjetskog dana nepušenja, b) zdravstvena akcija ''Prestani pušiti i pobijedi'' (Health action ''Quit and Win''), c) ratifikacija i implementacija Okvirne konvencije WHO-a o kontroli duhana /WHO Framework Convention on Tobacco Control (WHO FCTC).

Na temelju dokaza iz heterogene skupine studija može se zaključiti da su neke kampanje djelotvorne za mijenjanje stavova i ponašanja pušača. Neke kampanje bile su djelotvorne samo tijekom trajanja, a neke su imale dugoročni učinak. Kampanje koje su bile intenzivnije i koje su dulje trajale pokazale su se djelotvornijima.

 

 

Downloads

Objavljeno

2017-12-11

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi