Potterova „globalna“ bitika kao odgovor na potrebu za „specijalnom“ etikom u javnom zdravstvu

Autor(i)

  • Iva Sorta-Bilajac Turina Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ

Ključne riječi:

etika, javno zdravstvo

Sažetak

Pitanje je li javnom zdravstvu posebna njegova posebna etika? – vrlo je kompleksno i na njega se ne može dati jednoznačan odgovor. Kao jedan od pristupa tim kompleksnim pitanjima javnog zdravstva, u kojima se vrlo brzo razvija gradacija iz moralne nesigurnosti, preko moralne dileme u moralnu nepriliku, može se ponuditi upravo Potterova globalna bitika kao ishodište za razvijanje, odnosno javnozdravstveno aktualiziranje, integrativnog modela javnozdravstvene bitike.

 

Integrativna bitika i globalna bitika kao njeno ishodište omogućuje da se ideja personalizirane medicine pojavi na poziciji etike javnog zdravstva, upravo s ciljem da apozicija "personalizirano" ili "javno" postane nebitna i istakne se ono što je bitno. A to je pravo na očuvanje zdravlja! Odnosno, kako bi ga Potter definirao pravo na "prihvatljivo preživljavanje" (u kontekstu cjelokupnog ekosustava - globalno preživljavanje)!

 

Pitanje s kojim je započeo ovaj rad važno je i artikulirati i aktualizirati i smjestiti u adekvatan (znanatsveni i stručni) kontekst. Upravo u kontekstu predlaganja integrativnog modela javnozdravstvene bitike valja se podsjetiti kako prema Ashcroftu „medical ethics scholars must take up the challenge of addressing the moral problems of social transition“ (26).


Author Biography

Iva Sorta-Bilajac Turina, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ

Izv.prof.dr.sc. Iva Sorta-Bilajac Turina, dr.med.Odjel socijalne medicine,  Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽKatedra za zdravstvenu ekologiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u RijeciOdjel za biotehnologiju Sveučilišta u RijeciKrešimirova 52a, Rijekatel: 051/358729mob: 091/4712837, 091/2030867e-mail:  sorta.iva@gmail.com,  iva.sorta-bilajac@zzjzpgz.hr,  iva.sorta@medri.uniri.hr

Downloads

Objavljeno

2017-08-08

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi