Maslinovo ulje – tradicionalno ili moderno?

Autor(i)

  • Anita Peraić Zavod za javno zdravstvo Zadar
  • Judita Grzunov Letinić Zavod za javno zdravstvo Zadar
  • Benito Pucar Zavod za javno zdravstvo Zadar

Sažetak

Maslinovo ulje oduvijek je bila važna namirnica u svakodnevnoj prehrani mediteranskog stanovništva. Budući da je dijetoterapeutski učinak maslinovog ulja na ljudski organizam i zdravlje izravno povezan s njegovom kakvoćom, zadnjih godina velika se pozornost posvećuje kakvoći maslinova ulja i educiranju maslinara o postizanju kakvoće u proizvodnji maslinovih ulja.

Međutim, domaća proizvodnja ne podrazumijeva ujedno i kvalitetno maslinovo ulje, posebice ukoliko se pri tom nije pazilo na osnovna načela prerade maslina. često se događa da se ulje kao domaći proizvod skupo nudi na tržištu uz tvrdnju da je vrhunsko. Niti za jedno maslnovo ulje se ne može reći da je vrhunsko ili dobro ako nije provedeno barem senzorsko ocjenjivanje.

Downloads

Objavljeno

2016-11-22

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi