LAKTOZA INTOLERANCIJA

Autor(i)

  • Margita Zlatić

Ključne riječi:

laktoza, intolerancija, smetnje

Sažetak

Laktoza ili mliječni šećer je disaharid, vrlo važan sastojak mlijeka koji doprinosi energetskoj vrijednosti mlijeka, ali ima i druge uloge u organizmu. Tako laktoza potiče peristaltiku crijeva, uspostavlja blago kiselu reakciju u crijevima čime sprječava rast štetnih bakterija, sudjeluje u sintezi vitamina i iskoristivosti minerala, posebice kalcija.

 

Za metabolizam laktoze bitna je prisutnost i aktivnost enzima laktaze, čija se razina s godinama smanjuje, čak i do te mjere da pojedinci više ne mogu tolerirati laktozu u prehrani. Navedeno se   karakterizira simptomima poput dijareje, mučnine i bolova u abdomenu koji su karakteristični za laktoza intoleranciju. Također, potrebno je razlikovati i razdvojiti laktoza intoleranciju od alergije na proteine mlijeka.

 

Osobe koje pate od laktoza intolerancije još uvijek mogu podnijeti male   količine mlijeka bez pojave simptoma, pa nije nužno u potpunosti prestati s konzumacijom ove namirnice.

Author Biography

Margita Zlatić

Visoka tehnička škola Bjelovar

Downloads

Objavljeno

2016-12-29

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi