LAKTOZA INTOLERANCIJA
Ključne riječi:
laktoza, intolerancija, smetnjeSažetak
Laktoza ili mliječni šećer je disaharid, vrlo važan sastojak mlijeka koji doprinosi energetskoj vrijednosti mlijeka, ali ima i druge uloge u organizmu. Tako laktoza potiče peristaltiku crijeva, uspostavlja blago kiselu reakciju u crijevima čime sprječava rast štetnih bakterija, sudjeluje u sintezi vitamina i iskoristivosti minerala, posebice kalcija.
Za metabolizam laktoze bitna je prisutnost i aktivnost enzima laktaze, čija se razina s godinama smanjuje, čak i do te mjere da pojedinci više ne mogu tolerirati laktozu u prehrani. Navedeno se karakterizira simptomima poput dijareje, mučnine i bolova u abdomenu koji su karakteristični za laktoza intoleranciju. Također, potrebno je razlikovati i razdvojiti laktoza intoleranciju od alergije na proteine mlijeka.
Osobe koje pate od laktoza intolerancije još uvijek mogu podnijeti male količine mlijeka bez pojave simptoma, pa nije nužno u potpunosti prestati s konzumacijom ove namirnice.