Emocionalna inteligencija

Autor(i)

  • Polona Benzun Gumzej Zavod za javno zdravstvo Zadar

Sažetak

Tko se   od nas bar jednom u životu nije okušao u rješavanju testa inteligencije? On je opće poznata i društveno priznata mjera nečije sposobnosti. Međutim, kad se malo osvrnemo oko sebe, koliko „pametnih“ - inteligentnih ljudi živi uspješan, ispunjen i zadovoljan život? Novine su pune članaka o inteligentnim i uspješnim ljudima koji su tamo završili zbog loših emocionalnih procjena.  Koncept IQ se vrti oko uskog polja matematičko, logičko lingvističkih sposobnosti. On je dobar prediktor nečijeg školskog uspjeha, međutim kad se odmaknemo od tog uskog područja, korelacija uspjeha i zadovoljstva životom i IQ-om postaje sve dalja. Kad se iskreno zapitamo, koliko naših životnih i manje životnih odluka je doneseno na temelju logičko racionalnog prosuđivanja? Malo!!
Naše ponašanje, naše odluke i naši izbori prvenstveno su temeljeni na našim emocijama. Mi smo puno više emocionalna bića koja imaju sposobnost logičkog razmišljanja, nego racionalna bića koja imaju sposobnost osjećanja.  

Unatoč ogromnoj važnosti ovog područja za vođenje kvalitetnog i konstruktivnog kako osobnog tako i profesionalno- društvenog života, ovo područje je potpuno zanemareno. Nešto se koristi u poslovnom svijetu, prvenstveno za manipulativne svrhe poslodavaca, ali je potpuno neprepoznato kao važan segment roditeljskih, partnerskih i osobito pedagoško edukativnih odnosa.

Za razliku od IQ-a koji je moguće izmjeriti i znanstveno potvrditi, EQ se ne može izmjeriti. Ne postoje vrijedeći i pouzdani instrumenti koji bi izmjerili nečiju emocionalnu inteligenciju. Možemo vidjeti ima li je osoba u većoj ili manjoj mjeri, ali je pouzdano ne možemo utvrditi.

Downloads

Objavljeno

2016-11-17

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi