Dostupnost moderne tehnologije kod osnovnoškolaca viših razreda

Autor(i)

  • Valentina Matić

Ključne riječi:

moderna tehnologija, dostupnost uređaja, digitalna generacija

Sažetak

SAŽETAK

Ubrzan način života iziskuje razvoj tehnologije koji će olakšati svakodnevno funkcioniranje. Napredak moderne tehnologije nije zaobišao ni one najmlađe pa djeca danas odrastaju u virtualnom svijetu u kojem gube osjećaj za stvarnost. Ključan problem javlja se spoznajom da djeca sve manje znaju neke općenite stvari poput vezanja vezica na tenisicama, a sve više svoje sposobnosti i znanja prepuštaju radu uređaja. Istraživanja su pokazala da tehnologija imaju iznimno veliki utjecaj na kognitivne aspekte rasta i razvoja.Ukoliko je mozak djeteta tijekom svog najaktivnijeg razvoja prekomjerno izložen utjecaju tehnologije kao što je internet, televizija ili pametni mobiteli, dokazano je da se kod tog djeteta javlja nedostatak pažnje, mišljenja, pamćenja, ali i smanjena sposobnost samokontrole. Iako ova „digitalna generacija“ vrlo brzo razvija vizualne sposobnosti i brzu obradu informacija, dugoročno se vide nedostatci ovakvog načina pohrane informacija.

Osim na psihičke aspekte, razvoj moderne tehnologije ima značajan utjecaj i na fizičko stanje djece, ponajprije iz razloga jer se djeca sve manje aktivno kreću te vrijeme uglavnom provode ispred televizora ili računala. Moderna tehnologija ima i svoje prednosti poput lake dostupnosti potrebnih informacija, učenje na inovativan i zabavan način te lakše usvajanje pojedinih gradiva praćenih video materijalima.

 

S ciljem ispitivanja dostupnosti moderne tehnologije odnosno pametnih uređaja među učenicima i učenicama osnovne škole provedeno je anonimna anketa. Ispitanicima je dodijeljen upitnik s 12 pitanja na koja su odgovarali potvrdno ili niječno.

 

Downloads

Objavljeno

2016-07-07

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi