Laboratorijska medicina u šećernoj bolesti: Conditio sine qua non kvalitetnog standarda zdravstvene zaštite

Marijana Vučić Lovrenčić

Sažetak


Harmonizirana i racionalna laboratorijska medicina utemeljena na znanstvenim dokazima jest conditio sine qua non kvalitetnog  standarda zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću. U ovom pregledu prikazane su aktualne mogućnosti laboratorijske medicine u ostvarenju ciljeva Nacionalnog programa zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću 2015.-2020. Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske te prijedlog aktivnosti za unaprjeđenje kvalitete područja nužne za svrhovito i racionalno postizanje ciljeva. S obzirom na preventivnu prirodu Nacionalnog programa, fokus pregleda je na široko zastupljenim pretragama iz područja opće medicinske biokemije. Ovaj pregled svjedoči o dugogodišnjim strukturiranim aktivnostima koje laboratorijska medicina, zalaganjem prije svega kliničkog laboratorija Referentnog centra za šećernu bolest Republike Hrvatske, u tom smislu poduzima, no problematizira i brojna područja koja još uvijek zahtijevaju značajno i žurno unaprjeđenje kvalitete.

Šećerna bolest je paradigma nužnosti suradnje kliničke i javnozdravstvene medicine s laboratorijskom medicinom jer jedino zajednička nastojanja u strukturiranim programima daju optimalna rješenja. Nacionalni program predstavlja poticaj za unaprjeđenje kvalitete i daljnje usklađivanje laboratorijske prakse u Hrvatskoj s međunarodnim standardima, na dobrobit oboljelih od šećerne bolesti.


Ključne riječi


Šećerna bolest, laboratorijska medicina, kvaliteta, zdravstvena zaštita

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja