Odjel socijalne medicine

Suzana Janković, Đulija Malatestinić

Sažetak


Osnove i uzor za suvremeni način funkcioniranja i ustrojstva socijalne medicine danas, nalazimo početkom dvadesetih godina XX. stoljeća u Zagrebu, u sklopu Higijenskog zavoda sa Školom narodnog zdravlja. Među deset odjela postojao je i Odjel za socijalnu medicinu s odsjecima za higijensku propagandu, za proučavanje narodne patologije, za poučavanje naroda i za zdravstvenu statistiku.

Zametak socijalno-medicinskih poslova nalazio se u okrilju tadašnjih zdravstvenih ustanova – bakterioloških stanica. Naime, dolaskom dr. Andrije Štampara 1919. godine na mjesto načelnika Higijenskog odjeljenja Ministarstva narodnog zdravlja u Beogradu, započeo je sustavan rad na uvođenju sanitarne politike u tadašnjoj Kraljevini SHS. «Njegovom zaslugom i inicijativom osnovala je država po cijeloj zemlji razne zdravstvene institucije među kojima ih je najviše posvećeno socijalnoj medicini.»

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja