Lijekovi

Josip Čulig

Sažetak


Nakon donošenja novog Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima (2003) i sustava referentnih cijena, očekivale su se  značajne uštede na području financijskih izdvajanja za lijekove. Tako su se u planiranju budžeta Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pojavile stavke manje za nekoliko stotina milijuna kuna od realne potrošnje u prethodnoj godini.

Kako u 2005. godini, tako i u 2006. godini. Podsjetimo, referentni sustav cijena znači prosječna veleprodajna cijena lijeka u Italiji, Francuskoj i Sloveniji, pa još 15% niže. Zašto su se kalkulacije pokazale krive? Od lijekova koje HZZO plaća za svoje osiguranike 74% ima status generika (istekao patent), a 26%  je zaštićenih proizvoda. Dvije su opcije, ili se previše propisuje, ili su cijene i dalje previsoke. Najvjerojatnije oba čimbenika pridonose  ukupnom ishodu. Činjenica jest da se broj ukupnog stanovništva, pa tako i osiguranika smanjuje, ali je prosjek recepata 7,5 godišnje po osiguraniku!


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja