Značajke nadzora i kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica u tijeku Domovinskog rata

Autor(i)

  • K. Capak Hrvatski zavod za javno zdravstvo
  • Ž. Baklaić Hrvatski zavod za javno zdravstvo
  • M. Ljubičić Hrvatski zavod za javno zdravstvo
  • A. Kaić-Rak Hrvatski zavod za javno zdravstvo
  • K. Degač – Antonić Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Ključne riječi:

prehrana, zdravstvena ispravnost namirnice

Sažetak

U radu su iznijete značajke sustava za nadzor i kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica u Republici Hrvatskoj. Sustav nadzora i kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica je od izuzetnog značaja za osiguranje pravilne prehrane pučanstva, a temeiji se na suvremenom i znanstveno potvrđenom zakonodavstvu, dobro organiziranom nadzoru nad proizvodnjom i prometom namirnicama, te stručnoj i dobro opremljenoj laboratorijskoj službi.Ratna situacija donosi nove probleme i zadatke poglavito zbog mogućnosti namjernog trovanja skladišta hrane i vodoopskrbnih objekata, te takva situacija zahtijeva i učestaliju kontrolu i uvođenje testova za brzo utvrđivanje toksičnosti u uvjetima pripreme hrane na bojišnici. Nužno je uz uobičajene higijensko-sanitarne i tehnoloske mjere posebnu pažnju posvetiti dobroj termičkoj obradi namirnica i brzoj podjeli još vrućeg gotovog obroka. U radu su prikazani i rezultati rada laboratorijskih službi za kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica u periodu od 1991-1994. godine.

Downloads

Objavljeno

2007-01-07

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi