Grad Rijeka: korak po korak do zdravoga grada

Kristina Dankić, Ankica Perhat

Sažetak


Program Zdravi gradovi provodi se u šest regija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), pa tako i europskoj regiji. Opći je cilj ovoga globalnog pokreta poticanje i obvezivanje lokalnih vlasti na unapređenje zdravlja. 
Više od 1 200 gradova iz tridesetak europskih zemalja vezano je uz ovaj program preko različitih nacionalnih, regionalnih ili drugih mreža, a najnapredniji gradovi i preko Europske mreže zdravih gradova (87 gradova, od kojih su 67 punopravni članovi, a ostali imaju status kandidata). 
Da bi se (p)ostalo članom te mreže potrebno je ispuniti prilično zahtjevne uvjete koji se uz to, svakih pet godina, prelaskom čitavog programa u novu fazu, obnavljaju. Svaka faza, zapravo, utvrđuje nove probleme, odnosno teme kojima se članice posvećuju i pokušavaju ih riješiti za trajanja faze.  
Grad Rijeka je od 1998. godine uključen u Europsku mrežu zdravih gradova, unutar koje, otad, zajedno s drugim europskim gradovima, prolazi kroz različite faze projekta u čijem je središtu tema zdravlja i sve ono što zdravlje određuje.

Ključne riječi


Grad Rijeka; Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja