Projekt: Prevencija kardiovaskularnih bolesti kod stanovnika Primorsko-goranske županije

Helena Glibotić Kresina, Henrietta Benčević, Suzana Janković

Sažetak


Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok pomora i drugi uzrok pobola u  Hrvatskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je u svijetu od srčanih bolesti u 2001. godini umrlo 16,6 milijuna ljudi, a od toga 5 milijuna u Europi. U Hrvatskoj je u 2003. godini umrlo skoro 28 000 osoba. Zbog toga je neophodna intervencija da bi se zaustavio taj negativni trend. 
Registrirani pobol od kardiovaskularnih bolesti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u posljednjih deset godina bilježi porast koji je, u posljednjih pet godina konstantan, s tendencijom daljnjeg rasta. Stopa morbiditeta od bolesti cirkulacijskog sustava u Primorsko-goranskoj županiji iznosi 21 581 na 100 000 stanovnika za 2004. godinu, a u apsolutnom broju, u 2004. godini bilo je 65 932 oboljelih.
Kardiovaskularne bolesti vrlo su česte te je njihovim smanjenjem doprinos zajednici neupitan. Njihove posljedice pogađaju i mlađe, radno aktivno stanovništvo čime osiromašuju i pojedinca i zajednicu. Često su uzrok invalidnosti, nepokretnosti i ovisnosti o tuđoj njezi.

Ključne riječi


kardiovaskularne bolesti; hipertenzija; pušenje

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja