Centri za mlade – od projekta do prakse

Jagoda Dabo, Klaudija Salamon Benić, Mirjana Bolf Malović

Sažetak


Spolno prenosive bolesti, neplanirane trudnoće i pobačaji te seksualno zlostavljanje, zbog proširenosti i posljedica koje ih prate, predstavljaju globalni javnozdravstveni problem, posebno adolescenata, budući su oni u toj dobi podložni rizičnom ponašanju. Dugoročnim posljedicama utječu na reproduktivno zdravlje i plodnost, te zdravstvene probleme i demografsko stanje u budućnosti.
Slijedom preporuka RAR istraživanja ( Rapid Assessement and Response) o rizičnom ponašanju među osobito osjetljivim skupinama mladih, uz podršku UNICEF-a, u Rijeci i Splitu je tijekom 2002.godine proveden projekt «Otvoreni centri za mlade». Cilj projekta bio je osigurati kvalitetniju i dostupniju skrb za mlade u području spolnog i reproduktivnog zdravlja. Metode rada bile su edukacija interaktivnim metodama učenja, uspostava i rad savjetovališta za adolescente te organizirani ginekološki pregledi za osobito ugrožene adolescentice.

Ključne riječi


savjetovalište; reproduktivno zdravlje; adolescenti

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja