Pelud u zraku na području Grada Rijeke u 2005. godini

Itana Bokan, Nikolina Furlan, Nada Matković

Sažetak


Alergijske bolesti u stalnom su porastu. Pripadaju najraširenijim bolestima današnjice. Najčešći uzrok alergijskih bolesti dišnog sustava je pelud, koji je ujedno i najsnažniji prirodni alergen. Vrsta i količina peluda u zraku ovisi o vegetaciji na određenom području i vremenu cvatnje određenih vrsta biljaka. Kada se u zraku nalazi pelud u dovoljno visokoj koncentraciji, osobe osjetljive na pelud počinju osjećati simptome alergije. Da bi se na vrijeme spriječila pojava neželjenih simptoma pravodobnim uzimanjem odgovarajućih lijekova ili smanjujući kontakt s alergenima, potrebno je znati koncentraciju i vrstu peluda u zraku. 
Peludna zrnca uzorkuju se volumetrijskom metodom, uzorkivačem tipa Hirst. U uzorcima se utvrđuju vrsta i broj peludnih zrnaca u m3 zraka u toku 24h, svjetlosnim mikroskopom na povećanju 400x. 
U 2005. godini, od 1.1. do 5.12., ukupno je izbrojano 48 436 peludnih zrnaca. Utvrđeno je 37 taksona. Najzastupljenija je bila pelud biljaka rodova tisa/borovica (Taxus/Juniperus), s ukupnim udjelom od 40%. Slijedi pelud biljaka iz porodice kopriva (Urticaceae) s ukupnim udjelom od 35%. Najveći broj peludnih zrnaca u zraku utvrđen je u svibnju, 37%, i u ožujku, 33%.

Ključne riječi


aerobiologija; pelud

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja