Nova zakonska regulativa Republike Hrvatske u zaštiti zraka

Predrag Hercog

Sažetak


U siječnju 2006. god. na snagu je stupio novi paket regulative koji nadopunjava novi Zakon o zaštiti zraka (NN 178/04), te se tako višegodišnji  proces usklađivanja zakonske regulative Republike Hrvatske sa regulativom Europske Unije bliži kraju. Ministarstvo zaštite okoliša na ovaj način donosi mnoge novosti kojima postavlja veliki zadatak provođenja ove regulative u djelo.
Novi paket regulative sastoji se od tri uredbe: Uredba o ozonu u zraku, Uredba o graničnim vrijednostima onečišćujućih tvari u zraku i Uredba o kritičnim razinama onečišćujućih tvari u zraku (NN133/05) te Pravilnika o praćenju kakvoće zraka (NN 155/05) koji definiraju značajnosti razina onečišćujućih tvari (polutanata) u zraku kao i pravila koja se moraju poštivati pri mjerenjima i ocjenjivanjima kakvoće zraka na isti način kako je to učinjeno u Europskoj Uniji. Budući da je kakvoća zraka područje koje je usko vezano uz javno zdravstvo,  stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba imenovani od strane Ministarstva zdravstva sudjelovali su u radu tijela koje je pripremalo ovu regulativu.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja