Značajke prehrambenih aditiva kod djece

Renata Josipović

Sažetak


Potreba uporabe prehrambenih aditiva javila se tijekom promjene načina življenja. Prehrambeni aditivi dopuštaju potrošačima da uživaju u različitim okusima kroz cijelu godinu. Oni omogućuju da namirnice traju duže u hladnjaku od obične hrane i time smanjuju svakodnevne odlaske u trgovinu.

            Prehrambenim aditivima se smatraju tvari točno poznatog kemijskog sastava, koje se ne konzumiraju kao hrana, nisu tipični sastojak hrane, bez obzira na prehrambenu vrijednost, a dodaju se u svrhu poboljšanja tehnoloških i senzorskih svojstava. Aditivi ne smiju nepovoljno utjecati na prehrambenu vrijednost namirnica. Svi prehrambeni aditivi su pažljivo regulirani i pri tome se pazi da budu sigurni za uporabu u namirnicama, te stoga podliježu provjerama. Na temelju provedenih toksikoloških studija regulirana je uporaba aditiva pri proizvodnji kao i njihov unos u organizam. Tako je određen prihvatljivi dnevni unos (Acceptable Daily Intake) ADI, kao i MDK (maksimalno dopuštena koncentracija) tvari koji se može dodati tijekom tehnološke obrade za sve prehrambene aditive.


Ključne riječi


prehrambeni aditivi; ADI; MDK; djeca

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja