Monascus

Autor(i)

  • Marijan Katalenić Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Ključne riječi:

monascus (m. purpureus, m.pilosus, m.ruber), Angkak, prirodno bojilo, bojenje namirnica, mesni proizvodi

Sažetak

Kvasci vrste Monascus fermentirajući rižu proizvode crvene, ljubičaste i žute pigmente. Bojila se zajedno s podlogom ili izdvojena koriste za bojenje namirnica, ali i kao osnova za razne vrste pripravaka tradicionalne istočno Azijske medicine.  Uporaba Monascus pigmenata za bojenje namirnica nema zakonsku podlogu u Hrvatskoj, a istraživanja provedena u laboratorijski fermentiranim uzorcima nalaze mikotoksin citrinin i druge neidentificirane spojeve.  Kao i za sva "prirodna bojila" koja se dodaju u namirnice, jasno se postavlja pitanje razgraničenja između tehnološke nužnosti i krivotvorenja osnovnog sastava proizvoda, a time i zdravstvene ispravnosti namirnica.

Downloads

Objavljeno

2007-01-07

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi