Ministar zdravstva na jedan dan (Minister of Health for a Day)

Patricija Pasković

Sažetak


Kada bi mi se pružila prilika da budem ministar zdravstva Republike Hrvatske na jedan dan, mislim da bih uz jutarnju vruću kavu napravila detaljan koncept rada i nakon toga bih prionula na mukotrpan cjelodnevni posao. Međutim, da bih bila u mogućnosti donijeti bilo kakvu suvislu odluku, plan ili strategiju zdravstva bitno je da temeljito proučim i upoznam zdravstvene pokazatelje stanja pučanstva u Republici Hrvatskoj.  Za ovaj posao 24 sata mi svakako ne bi bila dovoljno, ali sada nakon čitanja različitih materijala te pripremom i razmišljanjem o načinu pisanja ovoga eseja…možda ako mi se u budućnosti ukaže prilika i povjerenje…tko zna?!     
 Jedan od bitnih pokazatelja zdravstva je praćenje prirodnog pada broja stanovnika i starenje populacije. Znamo da su ovi pokazatelji posljedica produljenog životnog vijeka uslijed napretka medicine, pada smrtnosti te značajnog pada nataliteta.  Uz to, u ratnom i poslijeratnom razdoblju javlja se porast mortaliteta mlađe dobne skupine.  U posljednjih šest godina udio djece pao je sa 20% na 16% , dok je postotak starijih osoba 16,5% što je znatno više nego u zemljama EU i ima tendenciju rasta.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja