Masti i ulja u prehrani

Autor(i)

  • Marijan Katalenić Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Ključne riječi:

diet, food, fats, oils

Sažetak

Masti i ulja su različita konzistencija masnoća i sastavni su dio ljudske prehrane, a energetska vrijednost je   više od 2 puta veća   od iste količine šećera i bjelančevina.   Nakupljene u organizmu služe kao rezerva u danima moguće oskudice   i kroz stoljeća su takvi ljudi bili uzor bogatstva, uspjeha   i ljepote.    Razvojem medicine, istraživanja su nedvojbeno pokazala štetnost nakupljanja masnih rezervi u organizmu, kao i značajno skraćenje života takvih osoba. To znači da se može zaboraviti slika iz djetinjstva kada se mast mazala na kruh s dodatkom šećera ili crvene paprike ili ispržiti jaje na svinjskoj masti i još uz to popržiti malo špeka da se dobije dobar miris. Ako to netko radi učestalo, sigurno to radi s visokim rizikom za zdravlje.

Downloads

Objavljeno

2007-01-07

Broj časopisa

Rubrika

Stručni radovi