Edukacija iz javnog zdravstva

Luka Kovačić

Sažetak


Novi studij javnog zdravstva za sestre 

 

Ove školske godine započeo je novi specijalistički diplomski studij javnog zdravstva za medicinske sestre i tehničare pri Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. To je drugi studij, nakon studija Menadžment u sestrinstvu, koji je organiziran prema Bolonjskom procesu trorazinskog visokoškolskog obrazovanja.

Studij traje 2 godine, a mogu ga upisati studenti koji su završili trogodišnji program, (prvi stupanj) visoke zdravstvene škole (zdravstvenog veleučilišta). Prema Zakonu o sestrinstvu  iz 2004. godine taj diplomski studij za medicinske sestre u području javnog zdravstva smatra se najvišom stručnom  razinom obrazovanja medicinskih sestara i tehničara, koji omogućava potpuno samostalan rad u okviru dogovorenih kompetencija, ali otvara i mogućnost nastavka daljnjeg poslijediplomskog stručnog i znanstvenog usavršavanja u sestrinstvu, čime ta medicinska struka postiže puninu profesije.

Glavni cilj novog studija je da se, nasuprot tradicionalnom sestrinstvu, medicinska sestra usmjerava na rad u zajednici kao cjelini i na rad s grupama ljudi. To ne znači da se gubi uloga rada s pojedincima i njihovim obiteljima, već da se medicinske sestre sve više uključuju u procjenu potreba ljudi u pogledu zdravstvene njege u kući, pružanju podrške članovima obitelji i prijateljima, te u razvijanju vještina i znanja kojima bi se sami zaštitili i pružili pomoć drugima.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja