Osnovni problemi u poslovanju zdravstvenih ustanova s prijedlozima za unapređenje poslovanja (Basic Problems in Health Institutions Operations with suggestions for Improvement Of Conduct)

Ivan Lukovnjak

Sažetak


Planom i programom rada Udruge poslodavaca u zdravstvu predviđene su kontinuirane aktivnosti vezane uz praćenje, analizu i ocjenu uvjeta i rezultata poslovanja zdravstvenih ustanova. Dugogodišnja praćenja ukazuju na prisutnost problema u poslovanju zdravstvenih ustanova svih vidova zdravstvene zaštite. S obzirom na njihov značaj za tekuće ali i u budućim razdobljima smatramo korisnim i potrebnim njihovo definiranje, te predlaganje mjera za njihovo rješavanje. 
          Osnovni problemi u poslovanju definirani su za analizirane grupe zdravstvenih ustanova i to: domove zdravlja; medicinsko-biokemijske laboratorije u zakupu; ustanove za hitnu medicinsku pomoć; ustanove za njegu u kući; bolničke ustanove; zavode; ljekarničke ustanove.
          U ovom članku obrađeni su problemi u poslovanju javnih zdravstvenih ustanova prethodno spomenutih grupa. 
          Za ovu problematiku značajno je da je Vlada Republike Hrvatske donijela Nacionalnu strategiju razvoja zdravstva za razdoblje 2006. do 2011. godine. U ovoj Strategiji navedeni su ciljevi i mjere za ostvarenje ciljeva. Realizacijom dijela ciljeva iz Strategije riješiti će se i neki od osnovnih problema u poslovanju zdravstvenih ustanova.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja