Dodatak 9: Upute za pacijente - Žene u menopauzi

Ranko Stevanović

Sažetak


Upute za pacijente: menopauza

Upute za:  _______________________ Datum: ____________________________

Menopauza je vrijeme kad žena prestane dobivati menstruaciju, obično u dobi od oko 50 godina. Pad u razini dvaju ženskih hormona, estrogena i progesterona koji se javljaju u tom razdoblju mogu utjecati na raspoloženje, tjelesnu težinu, izgled tijela, apetit, kožu, spolni nagon i funkciju, mokraćni mjehur, krvne žile i gustoću kosti.

Znakovi menopauze mogu uključivati neredovite menstruacije; valove vrućine; noćno znojenje; suhoću i svrbež vagine; vrtoglavicu; ubrzan rad srca; mravce i svrbež ispod kože; akne; umor; poteškoće sa spavanjem; promjene raspoloženja i čestu potreba za mokrenjem.

Nadomjesna hormonska terapija

Liječnik vam može propisati nadomjesnu hormonsku terapiju (NHT) kako bi se ublažili simptomi menopauze i osigurala zaštita od gubitka kostiju. NHT nadomješćuje hormone koje su vaši jajnici prestali proizvoditi. To može biti samo estrogen (ako ste se podvrgli histerektomiji) ili estrogen i progesteron zajedno.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja