Zdravlje za sve (HFA) u Europi: odgovor na izazov primarne zdravstene zaštite nakon Deklaracije u Alma Ati (HFA in Europe: post-Alma Ata response to the challenge of Primary Health Care)

Keith Barnard

Sažetak


 U ožujku ove godine Kofi Annan, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, predstavio je svoje izvješće o milenijskim razvojnim ciljevima (MDG) (vidiOkvir 3). MDG je važan za osiguranje „gospodarskog i društvenog napretka svih naroda” koje ustav Ujedninjenih naroda navodi kao svrhu organizacije. Izvješće ističe da je zdravlje ključna sastavnica cijelog programa Ujedinjenih naroda - mir i sigurnost, razvoj i ljudska prava - te upozorava na nedostatak učinkovitih sustava te sukladno obučenog osoblja, tj. pravih osoba na pravim mjestima.

MDG je razjašnjen i prihvaćen, a napredak se jasno nazire. No, ciljevi su istodobno i selektivni te, iako međusobno povezani, ne čine sveobuhvatnu strategiju za međunarodnu zajednicu.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja