EFSA - kampilobakterioza pretekla salmonelozu! (EFSA - Campylobacteriosis Outran Salmonellosis!)

Andrea Gross-Bošković

Sažetak


Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je sredinom prosinca 2006. godine opsežno izvješće (http://www.efsa.europa.eu/en/science/monitoring_zoonoses/reports )
o istraživanju provedenom vezano uz zarazne bolesti koje se prenose hranom animalnog porijekla (zoonoze), a kojim upozorava da je tijekom 2005. godine broj slučajeva kampilobakterioze u ljudi bio veći nego broj slučajeva salmoneloza što do sada nije bio slučaj. Podaci o ovome prikupljeni su od strane Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control). U izvješću stoji da je prijavljeno 197 363 slučaja ove bolesti, što na 100 000 stanovnika iznosi učestalost od 51,6 slučajeva u odnosu na salmonelozu sa 176 395 prijavljenih slučajeva bolesti, odnosno na 100 000 stanovnika 38,2 slučaja. Time kampilobakterioza postaje najviše prijavljivana bolest prenosiva hranom u 2005. godini. 
Statističkom obradom podataka laboratorija za kontrolu hrane u Hrvatskoj tijekom 2005. godine ustanovljeno je 3% uzoraka hrane animalnog porijekla inficiranih kampilobakterom, međutim nema podataka o broju prijavljenih oboljenja izazvanih istom bakterijom.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja