Način funkcioniranja HR RASSF sustava na primjeru izopropil tioksantona (ITX) (Operating Models of HR RASSF Systems Exampled by Isopropyl- Thioxanthone (ITX))

Danijela Petrović

Sažetak


Putem Hrvatskog sustava žurnog uzbunjivanja (HR-RASFF), Hrvatska agencija za hranu primila je 28. prosinca 2005. godine obavijest o nalazu kemijske tvari ITX (izopropil tioksanton) u pojedinim voćnim sokovima na hrvatskom tržištu. Tijekom prosinca iste godine, u Italiji je ITX pronađen i u drugim vrstama prehrambenih proizvoda – voćnim sokovima, vinu i maslinovom ulju proizvođača iz Italije i Austrije.
          Ovaj je slučaj zanimljiv prije svega jer se radilo o prvoj obavijesti primljenoj na hrvatski RASFF sustav, koja je zbog svoje specifičnosti privukla veliku pozornost javnosti. Nadalje, način na koji je slučaj razriješen pokazao je da hrvatske institucije nadležne za sigurnost hrane imaju kapacitete i mogućnosti kako bi reagirale u skladu s modernom koncepcijom analize rizika uz uključivanje znanosti. Činjenica da su u Europi jedino Italija i Hrvatska donijele mišljenja o neprihvatljivosti hrane u kojoj se nalazi  kemijska tvar  ITX , govori u prilog neovisnosti znanstvenika koji su sudjelovali u kreiranju znanstvenog mišljenja.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja