Obitelj i ovisnost o drogama (Family and Substance Abuse)

Dragica Karlovac

Sažetak


Namjera je u ovom članku predstaviti jedan model razvoja ovisnosti o drogama uzimajući u obzir evolutivni razvoj obiteljskih odnosa. Model je rezultat višegodišnjeg istraživačkog i kliničkog rada grupe obiteljskih terapeuta iz Novog centra za proučavanje obitelji u Milanu. Tijek procesa razvoja ovisnosti, koji prolazi svaki ovisnik odvija se u sedam stadija (faza), uz naglasak da razdoblja ne treba shvaćati strogo rigidno.
          Osnovne pretpostavke podjele na razdoblja sintetizirane su na slijedeći način:
a) Kako bismo razumjeli izvor simptoma potrebno je voditi računa o svojevrsnom scenariju međusobnih odnosa i utjecaja članova triju generacija.
b) U povijesti obitelji u tri generacije može se naići na razne događaje koji su po svojoj priroditraumatski,a koji kao takvi nisu (svijesno) evidentni.
c) Odnosi između supružnika su na različite načine poremećeni, ali takvi da ne dovode u pitanje sami brak, nego što je češći slučaj stvaraju patogenetsku transgeneracijsku trijadu u koju uključuju jednog od članova prve generacije.
d) Analiza diadičnih odnosa, te istraživanja traumatskih aspekata i aspekata lišavanja u odnosima svakog roditelja naspram djeteta imaju veliki značaj.
e) Sama ovisnost ima svojevrsnu autoterapijsku funkciju i predstavlja znak deprivacije koju unutar obitelji trpi dijete, a koja se temelji na intergeneracijskom prijenosu netretirane traume.
          Vodeći računa o ovim premisama određen je diakronični razvoj jednog scenarija međusobnih odnosa u obitelji ovisnika.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja