Svjedočenje o dobru (The Testimony of Goodness)

Asja Palinić Cvitanović

Sažetak


SA SVAKIM DOBRIM ČOVJEKOM KOJI ŽIVI NA SVIJETU

IZLAZI PO JEDNO SUNCE

 

CVIJET TREBA SUNCE DA BI POSTAO CVIJETOM......

ČOVJEK TREBA LJUBAV DA BI POSTAO ČOVJEKOM

 

(Phil Bosmans)

 

 

Bilo je teško i bilo je divno putovati prošlim desetljećem. Radost, krv, osmijeh, pucanj, pjesma, granata, krunica, i povrh svega ljubav bili su obilježje ovog desetljeća. Bili smo ponosni i ranjivi, sretni i preplašeni, tužni i zahvalni, napušteni... ali sve je postajalo divno ako se osjetila prijateljska ruka koja je pružala ljubav.

Ljubiti, značilo je imati srca jedan za drugoga, značilo je pobjedu nad zlom!

«Metković-Zdravi grad« projekt koji je nastao u previranju vremena, u smjenjivanju lijepih i teških dana, u vremenu prijetnji hrvatskom narodu, u vremenu borbe da se nadvlada zlo i nametnuta sila. A sve je to mogla riješiti samo ljubav.

Muški dio naše «zdravogradske ekipe« bio je na ratištu, a mi žene, svaka u svojoj djelatnosti, prepune boli i nade, znale smo da se možemo boriti samo ljubavlju.

Ušla sam u tu veliku pustolovinu ljudskog srca.

Improvizirani Župski caritas bio je idealno mjesto da se ljudima udahne dah vlastitog srca i tako ih se oživi.Veliki broj prognanih i izbjeglih pogoršao je ionako tešku materijalnu situaciju, ali ljudi su zaboravljali sebe i okretali se potrebnijima. Često se iz Caritasa drhtavom rukom i sramežljivim licem iznijela tek malena vrečica hrane, jer bilo je puno potrebnih, ali svatko je bio sretan jer je dobio veliki osmijeh i topli stisak ruke, koji je spajao srca. Od srca....srcu....Svako srce isto vrijedi. Srce nema nacionalnu niti vjersku pripadnost, sva su srca bila dobrodošla. Tko je god tražio srcem dobio je srce od Metkovića.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja