Jesti malo, ali dobro

Marijan Katalenić

Sažetak


Pretjerana  tjelesna masa  i  debljina  dosegla je u razvijenim zemljama takve  razmjere da se danas već govori o globalnoj epidemiji ili kako to na engleskom simpatično zvuči «globesity « ( global obesity – opća pretilost) . Debljinom  Hrvati  se vrlo brzo približavaju populaciji zemalja EU , pa po tome naš ulazak u EU neće biti primijećen. Trebamo li zbog toga biti sretni?

Zamislimo naš organizam kao dobro organiziranu tvornicu. U trenutku unosa hrane iz nje se dobivaju energetske i gradive tvari potrebne za rad tvornice. Organizam – tvornica ima svoj radni kapacitet, pa tako u trenutku pretjeranog unosa sirovine, tvornica koristi onoliko koliko je potrebno. Kada je unos sirovina stalan i u suvišku, tvornica radi punim kapacitetom, stvara energiju, a suvišak deponira u skladišta. Jasno pri tome se i sama tvornica troši, a obnavljanje samih strojeva se smanjuje tijekom vremena. Ako radi cijelo vrijeme organizam – tvornica, proširuje postojeća skladišta, pa čak suvišak ostavlja po hodnicima bitnim za povezivanje svih dijelova tvornice. To je trenutak kada je krajnji čas, staviti tvornicu u tihi pogon i obaviti detaljan remont, riješiti se nagomilanog po hodnicima, izbaciti suvišak iz skladišta. U protivnom pitanje je vremena kada će tvornica uništiti samu sebe.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja