Dvadeset godina od pojave prve epidemije legionarske bolesti u Hrvatskoj 1987. godine (Twenty Years after First Legionella Plague in Croatia in 1987 Year)

Mladen Smoljanović

Sažetak


U Hrvatskoj, pa i u čitavoj bivšoj državi Jugoslaviji, prva epidemija legionarske bolesti registrirana je na području Dubrovnika u jednom hotelu u jeku turističke sezone u mjesecu srpnju 1987. godine. Oboljelo je 19 osoba, gostiju hotela, od kojih je zabilježen jedan smrtni ishod kod gosta iz Velike Britanije. Razumljivo da je ta spoznaja na sebe skrenula pozornost cjelokupne javnosti, jer o toj bolesti znalo se uglavnom nešto iz literature bez vlastitih praktičnih iskustava. 

Tada, 1987. godine, još specijalizant epidemiologije, našao sam se u potrebi izravnog uključenja i djelovanja u rješavanju te epidemije. Iznijet ću svoja sjećanja koja sam doživio tom prigodom.

Od pretpostavljenih dobio sam zadaću prikupiti što više informacija, saznanja o pojavi i tijeku epidemije, oboljelima, pokušati dobiti uzorke voda, serume oboljelih, a u samo rješavanje ne uplitati se jer to nije bilo u nadležnosti ustanove u kojoj sam obavljao specijalizantski staž. 
Ukratko, treba uraditi ilegalni izvid, gotovo špijunski zadatak. Dodatno sam bio upozoren: «pazi na postupke, nemoj izazvati diplomatski incident, jer se radilo o oboljelim stranim državljanima, mahom Englezima». Neuobičajeno, čudno, biti nijem i biti nevidljiv, a doznati što više. Nisam smio odbiti.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja