Što bi liječnici školske medicine trebali znati o testiranju na ilegalne droge (What School Medicine Doctors Should Know about Testing on Illegal Drugs)

Ivan Marchiotti

Sažetak


Javnost, mladi i njihovi roditelji su podijeljeni u stavu za ili protiv testiranja na opojne droge učenika. 
Na žalost, društvo ne zna dovoljno ili skoro ništa o organiziranom provođenju testiranja. Ovaj postupak ranog otkrivanja konzumenata otvara pitanje privatnosti i dostojanstva učenika te može imati teške posljedice kako po učenike tako i po osobu (fizičku ili pravnu) koja testiranje provodi.
Organizirano (i svako drugo) testiranje trebalo bi se provoditi u skladu sa zakonima koji su u Hrvatskoj na snazi. Ukoliko takvi zakoni još ne postoje trebale bi se propisati norme ili preporuke kako testiranje provoditi na temelju iskustava i zakona iz zemalja koje su u tom smislu takve zakone već donijeli. Zakonska regulativa je oskudna i tek se ponešto iz zakona razabire tko bi što mogao, trebao ili za to bio nadležan i odgovoran.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja