Stavovi i navike pijenja alkohola među studentima Sveučilišta u Zadru

Jelena Šestan

Sažetak


Autorica je o okviru svoga diplomskoga rada iz pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zadru u akademskoj godini 2005/06 provela istraživanje o konzumiranju i informiranosti o alkoholu među studentima u Zadru tijekom svibnja 2006.g. Istraživanje je pokazalo da je većina studenata relativno dobro informirana o štetnosti alkohola. Najveći broj studenata ima pozitivan stav prema alkoholu. Ispitivanje je pokazalo da se studenti s pozitivnijim stavovima češće opijaju. Zabrinjavajuća je količina alkohola koju studenti uobičajeno ispijaju. Prema vlastitoj procjeni, 32% studenata izjavilo je, da se opije jednom ili više puta tjedno, odnosno mjesečno, te da piju da bi se bolje osjećali i zabavili. Studenti alkohol povezuju s druženjem i zabavom, što dokazuje činjenica da 99% studenata, koji konzumiraju alkohol to čine u društvu vršnjaka. Na pitanje mogu li se i bez alkohola dobro zabaviti, potvrdno odgovara 92% studenata, a ipak njih 56% pije alkohol na zabavama. 
Studenti prve, druge, treće i četvrte godine pokazuju približno jednak odnos prema alkoholu, ali kada se u razmatranje uzmu krajnje kategorije poput „opije se jednom tjedno i češće“, rezultati ukazuju da se studenti viših godina češće opijaju od studenata nižih godina studija. 

Ključne riječi


studenti, stavovi, konzumiranje, alkohol

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja