Školska zdravstvena skrb i preporuke za školske zdravstvene službe u Finskoj

Kaarina Järvenpää, Minna Aromaa

Sažetak


Povijesni pregled

Povijesni dio ovog članka uglavnom se temelji na knjizi “Školske zdravstvene službe u Finskoj”(1) autora dr. Pirja Terha, počasnog predsjednika odbora FASAM-a.


Školske zdravstvene službe aktivne su u Finskoj više od 100 godina. Sustav i preporuke tijekom tih 100 godina mijenjane su mnogo puta. Prvi školski liječnik u Finskoj svoj je rad započeo u školi već 1885. godine. Veći broj školskih liječnika došao je raditi u škole većih gradova na početku 20. stoljeća. Medicinske sestre u škole su došle već 1920. godine. Individualni fizikalni pregledi uvedeni su 1930-ih. U to je vrijeme bila učestala tuberkuloza. Mantoux test i radioskopija uvedeni su u škole.

U ratno vrijeme (1939-1945) najvažniji je zadatak bilo liječenje zaraznih bolesti. Djeci i obiteljima savjetovano je kako postići da djeca nedovoljne težine dobiju na težini. U mnogim su gradovima siromašna djeca u školi dobivala hranu za sebe i cijelu obitelj.

1950-ih je godina donesen Zakon o školskim liječnicima. Otvoreno je radno mjesto za liječničkog upravitelja pri nacionalnom zdravstvenom odboru. Uvedeno je cijepljenje - npr. cijepljenje protiv dječje paralize ili PDT (cijepljenje protiv hripavca, difterije i tetanusa).


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja