Sanitarno inženjerstvo u javnom zdravstvu

Vladimir Mićović, Đana Pahor, Čedomila Milin, Dražen Stojanović

Sažetak


Bit zvanja diplomiranoga sanitarnog inženjera jest očuvanje i unapređivanje zdravlja pojedinca, obitelji i društva te prevencija bolesti, koja se obavlja primjenom mjera za održavanje higijensko-sanitarne i epidemiološke razine u radnoj i životnoj okolini ljudi. U suradnji s drugim zdravstvenim profilima treba uočavati, definirati i sanirati čimbenike okoline koji mogu štetno djelovati na zdravlje pojedinca i širu zajednicu te provoditi opće i ciljano zdravstveno prosvjećivanje stanovništva poradi unapređivanja zdravlja šire populacije.

Zbog nedefiniranosti ovog zanimanja u zakonskom sustavu Republike Hrvatske osnovana je Hrvatska udruga diplomiranih sanitarnih inženjera (HUDSI). Osnivanje Udruge označilo je početak organizirane aktivnosti rješavanja problema koji su se nagomilavali još od 1992. godine kada su prvi diplomirani sanitarni inženjeri počeli izlaziti sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (www.husi.hr).

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja