Neke karakteristike umrlih ovisnika Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti Rijeka, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Rijeka

Pino Tuftan

Sažetak


Od ukupnog broja korisnika usluga Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti Rijeka (u daljnjem tekstu Centar Rijeka), od njegovog osnivanja 1. lipnja 1995. godine do 23. studenog 2006. godine, umro je 71 ovisnik. Osnovna je značajka svim umrlim ovisnicima da su najmanje jednom bili korisnici usluga Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti Rijeka. Neki od umrlih ovisnika nisu bili u tretmanu Centra Rijeka i više godina prije njihove smrti. 
Broj umrlih ovisnika raste od samog početka, kada je u početnom trogodišnjem razdoblju umrlo njih dvoje, kao i u cijeloj 1998. i 1999. godini. Broj umrlih ovisnika raste tijekom godina, a 2005. godine doseže vrhunac sa 19 umrlih.
Ove, 2006. godine, zaključno sa 23. studenim, imamo šest umrlih ovisnika (4 muškarca i 2 žene) u Centru Rijeka, a očekivali bismo, prema pokazateljima prijašnjih godina, da će ih biti otprilike kao i u prošloj godini.
Posebno su obrađene godine od 2002. do 2004. 
Na osnovi dijela raspoloživh podataka, ukratko smo pokušali skicirati pojedine osobine.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja