Uloga tima u motivaciji ovisnika u programu liječenja

Mira Ivanović, Jadranaka Negulić

Sažetak


Mnogi problemi suvremenog doba nastaju iz emocija koje su neuravnotežene, pogrešno usmjerene i destruktivne. Te emocije ostaju “pohranjene “ i postaju lak plijen bolesnih situacija, što na kraju rezultira traumom. 
Razlikujemo dvije osnovne: gruba trauma, npr. zlostavljanje, iznenadna rastava braka, smrt, ozbiljna bolest u obitelji, prekinuta ljubavna veza, suptilne traume - koje se jako razlikuju od prvih, jer se događaju neprimjetno tijekom odrastanja. Mogu se dogoditi zbog života s roditeljem koji je i sam u traumi pa se ona odražava na dijete. Za dijete može postati velika trauma ako se ponavlja pljuska, ako je ostavljeno plačući, kažnjeno, ako ga nitko ne mazi te na kraju ono nesvjesno zauzima obrambeni stav kako bi izišlo na kraj s osjećajem da ga ne vole i za njega se ne brinu. Bijes pojačan strahom može se okrenuti prema unutra pa postati tuga i očaj. Time se stvara osnova za složenija stanja traume kao što su potištenost, osjećaj krivnje, ljubomora, usamljenost, izdaja, nepovjerenje, nasilje, zloupotreba te ovisnosti.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja