Edukacija iz javnog zdravstva

Luka Kovačić

Sažetak


U skoroj budućnosti predstoji nam rekonstrukcija programa specijalizacija u području medicine. Vrlo obiman i odgovoran posao. Formirana su povjerenstva, društva i druge institucije dali su svoje prijedloge. Neki su bili konkretni, precizni, drugi općeniti i načelni. Neki još rade na prijedlozima promjena. Povjerenstva će analizirati prijedloge i dati svoja mišljenja i prijedloge Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi na usvajanje. Osnovno je da programi, po kojima će se budući liječnici/liječnice obrazovati za svoj posao u zdravstvenoj zaštiti, odgovaraju zdravstvenim potrebama građana i prakse. Važno je i da budu usporedivi s programima u drugim zemljama, posebno zemljama članicama Europske zajednice. Time će se olakšati razumijevanje i mobilnost unutar europske regije. 

Koje su nadležnosti i kompetencije liječnika specijalista javnog zdravstva? Možemo ih razvrstati u dvije glavne skupine, te u svakoj skupini nekoliko podskupina: a) znanja, vještine i stavovi, te b) područje dobre medicinske i javnozdravstvene prakse. Ovdje su moji prijedlozi. 


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja