Zdravlje i stariji

Spomenka Tomek-Roksandić

Sažetak


Hrvatska  se danas sa 16,4% stanovništva starijeg od 65 godina ubraja među zemlje starog stanovništva. Stanovništvo Zagreba postaje sve starije te se prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije i popisu iz 1991. godine sa 11,3% starijih od 65 godina ubrajalo u “vrlo staro”.  Prema podacima popisa iz 2001. godine registrira se udio od 14,9% stanovnika starijih od 65 godina,  što pokazaje da se taj trend nastavlja.

U razvijenim zemljama svijeta, odnosno svim zemljama ”starog stanovništva” (u koje se ubraja i Hrvatska) oko 50% starijih od 85 godina boluje od Alzheimerove bolesti. To je jedan od najozbiljnijih poremećaja koji pogađa starije ljude jer vodi smanjivanju ili nemogućnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti i glavni je uzrok funkcionalne ovisnosti u starijoj populaciji. Svaki dvanaesti čovjek, stariji od 65 godina oboli od ove bolesti, a  24% starijih od 75 godina ima neki oblik Alzheimerove bolesti. Osim progresivnosti i kompleksnosti, specifičnost Alzheimerove bolesti je i  sve veća učestalost. Primjerice, u Švedskoj, na 9 miliona stanovnika, 150 000 pacijenata  je dementno, a 120 000 ima tešku Alzheimerovu bolest. 90 000 pacijenata ima  blagi odnosno srednji oblik Alzheimerove bolesti. Projekcija ovih podataka na Hrvatsku govori kako 24% starijih od 75 godina ima neki oblik Alzheimerove bolesti.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja