International Trauma Life Support (ITLS) u Hrvatskoj (International Trauma Life Support (ITLS) in Croatia)

Tvrtko Pervan

Sažetak


ITLS* je sustav prehospitalnog zbrinjavanja nastao prije dvadesetak godina u Sjedinjenim američkim državama kao rezultat potrebe za jednostavnim, djelotvornim i unificiranim sustavom koji bi obuhvatio tretman prehospitalnih traumatiziranih pacijenata te edukaciju stručnjaka koji se tim zbrinjavanjem profesionalno bave.

Za relativno kratko vrijeme ITLS je prepoznat kao vrlo djelotvoran, prihvaćen diljem američkog kontinenta (poslije i u Europi), te ubrzo pokazao izvrsne rezultate: broj umrlih nakon traumatskih događaja smanjen je u SAD za oko 15 %!

Sustav se zasniva na strogo postavljenim pravilima postupanja nakon dolaska medicinske ekipe (bez obzira na njen stručni sastav) na mjesto nezgode, koja u prvom redu osiguravaju sigurnost ekipe i ozlijeđenog, daju jasne naputke o pristupu i pregledu ozlijeđenog te kritičnim intervencijama koje se mogu (i moraju) poduzeti na licu mjesta.

Svrha je ovog algoritma da maksimalno skrati vrijeme od ozljeđivanja do konačnog zbrinjavanja ozlijeđenog (po mogućnosti unutar «zlatnog sata» koji je u pozitivnoj korelaciji s visokom stopom preživljavanja nakon traume) na način da pregled i intervencije na terenu ne traju dulje od 10 minuta, unutar kojih se mora obaviti kvalitetan pregled i učiniti svi neophodni postupci važni za preživljavanje ozlijeđenog i smanjenje  naknadnog invaliditeta.


Ključne riječi


International Trauma Life Support, trauma sustav, Hrvatska gorska služba spašavanja

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja