Pregovori s Europskom unijom, tijek dubinske analize za poglavlje 28. - Zaštita zdravlja i potrošača, dio o zaštiti zdravlja (Negotiations with EU and Progress of In depth Analysis for Chapter 28: Consumer Protection and Health–The Health Care Part)

K Capak, M Kuzman, V Hrabak-Žerjavić, I Gjenero-Margan, B Aleraj, D Kramarić, M Bušić, D Šarlija, B Golubić

Sažetak


Područje zaštite zdravlja tradicionalno nije pokriveno aquis communitaire-om, nego je uređenje toga područja prepušteno zemljama članicama. Članak 152 Amsterdanskog ugovora poziva zemlje članice na koordinaciju i konsolidirane akcije donošenja nacionalnih politika javnog zdravstva za borbu protiv prioritetnih bolesti i preventivne aktivnosti sprječavanja bolesti, očuvanja zdravlja i poboljšanja kvalitete života. Podrška koordiniranim aktivnostima osigurana je kroz Public Health Programme u kojem se godišnje osigurava preko 30 milijuna Eura za projekte u skladu s prioritetnim ciljevima na nivou Europe, a za koje se zemlje članice, samostalno ili udruženo natječu putem prijave projekata. Harmonizacija ovoga područja nije predviđena osim za specifične slučajeve kao što su krv i krvni derivati, tkiva i stanice, zarazne bolesti i duhan, pri kojima se standardi sigurnosti i kvalitete moraju uskladiti radi osiguravanja istovjetnog stupnja zaštite zdravlja stanovništva čitave ujedinjene Europe. Kao instrument koordinirane borbe protiv određenih masovnih ili važnih bolesti donose se rezolucije, preporuke, konvencije, i programi, koje zemlje članice nastoje slijediti sukladno vlastitom izboru prioriteta i mogućnostima djelovanja.
S Hrvatske strane na pregovorima su sudjelovali stručnjaci Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Kroz prezentacije hrvatskih stručnjaka predstavnicima EK prikazana je duga i bogata tradicija preventivne medicine, još od statuta Dalmatinskih gradova srednjega vijeka i dubrovačke karantene do današnjih dana kada je  razvijen vlastiti organizacijski model strukture i funkcionalnosti javnoga zdravstva. Uz legislativno uređenje ovoga područja i usporedbu s europskim propisima prikazani su im i najnoviji statistički podaci i pokazatelji stanja na čemu su nam izrazili zahvalnost.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja