Pripreme RH za pregovore o punopravnome članstvu u 28. poglavlju – zaštita potrošača i zdravlja (Croatia’s Preparations for Negotiations on Full Membership in Chapter 28: Consumer Protection and Health)

Ružica Gelo

Sažetak


U listopadu 2005. godine formalno su otvoreni pregovori o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Za potrebe vođenja pregovora Hrvatska je Vlada, za svako od 35 poglavlja, osnovala radnu skupinu. Radnu skupinu za poglavlje 28. uz predstavnike državne administracije čine i predstavnici akademske zajednice, provedbenih agencija te nevladinog sektora.

Pregovarački proces za ovo poglavlje započeo je tzv. analitičkom usporedbom zakonodavstva (screening) koji se odvijao u dvije faze. Tijekom eksplanatorne faze koja je za poglavlje 28. održana 8. i 9. lipnja, Europska komisija predstavila je pravnu stečevinu. Bilateralni screening održan je 10. i 11. srpnja, a na njemu su hrvatski predstavnici dali prikaz našeg zakonodavstva i stupanj njegove usklađenosti s pravnom stečevinom.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja