Dijagnostika infekcija probavnog sustava u Zavodu za javno zdravstvo Grada Zagreba (The Diagnosis of Gastrointestinal Infection at Zagreb Institute of Public Health)

Biserka Matica, Dubravka Grbinić-Senji

Sažetak


U laboratoriju se utvrđuje etiološki uzročnik akutnog proljeva u ljudi koji su se obratili ambulantnim liječnicima zbog tog sindroma[1] . Zarazne i parazitarne bolesti su razlog  posjeta liječniku opće prakse u 3,5 % sveukupnih posjeta u 2005. godini . Enterocolitisi su najčešće prijavljeni sindromi od svih zaraznih bolesti u nadzoru higijensko-epidemiološke službe u2005.godini na području grada [2].

Najčešći izolirani  uzročnici su bakterije i to salmonele. Incidencija salmonela je 233 primozolacije na 100. 000 stanovnika , što čini sličnu učestalost kao i u Evropskoj uniji.Najčešći serotip je Salmonela enterica subsp. Enteritidis ( S.e.subsp. Enteritidis), pa slijedi S.e.subsp.. Typhimurium,  S e.subsp. Coeln,  S.e.subsp. Java ,.S.e.subsp. Infantis,  S.e.susp. Para- B. Primjećujemo porast tipova B-grupe ( O 4,5,-;-), te rjeđih serotipova S.e.subsp. Javiana, S.e subsp  Reading, S.e..suspb. Sofia, S.e. subsp.Rissen .

U jednog bolesnika izolirana je prvi puta u Hrvatskoj S.e. subsp. Tripoli. Epidemiološki nismo mogli utvrditi izvor i puteve prijenosa zaraze.

Također smo u jedne zdrave osobe pod zdravstvenim nadzorom izolirali , također prvi puta u HrvatskojS.e. subsp. Schwarzengrund

Sezonski karakter salmonela i dalje je prisutan , vrškovi incindencije su u X, te ,IX, pa XI, i V , VI mjesec.


Ključne riječi


bolesti probavnog sustava, etiološki uzročnici, učestalost

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja