Savjetovalište za mlade (Counsel for Young)

Marija Džepina, Tonka Čavlek

Sažetak


Akademske godine 2003./04. započelo je radom u Službi za školsku i sveučilišnu medicinu Savjetovalište za mlade, u kojem sudjeluju stručnjaci različitih struka. Svrha djelovanja Savjetovališta je pružanje pomoći i podrške učenicima i studentima u rješavanje problema i poteškoća nastalih tijekom psihofizičkog rasta i razvoja i školovanja, koje otežavaju funkcioniranje u obitelji, školi i zajednici. Sve aktivnosti Savjetovališta imaju za cilj očuvanje i promicanje zdravlja te otkrivanje i pomoć djeci s rizičnim ponašanjem. U radu Savjetovališta sudjeluju dva školska liječnika, ginekolog psiholog, a po potrebi psihijatar te druge službe Zavoda (mikrobiološki laboratorij...).

U početku rada za probir studenata služili su sistematski pregledi. Studenti sada dolaze samostalno, ali i na poziv roditelja, fakulteta ili obiteljskog liječnika. Rad se sastoji od pojedinačnih, u paru ili grupnih savjetovanja i to jednokratno ili višekratno, te tematskih radionica, predavanja i tribina. Koriste se principi i metode savjetovališnog rada i bihevioralno kognitivne terapije.Rad Savjetovališta financiraju Ured za zdarvstvo i socijalnu skrb grada Zagreba i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja