Kardiovaskularne bolesti i stanja kod vozača starije životne dobi kao mogući čimbenici rizika u prometu (Cardiovascular Diseases and States in Elderly Drivers as Potential Risk Factors in Traffic)

Davor Ražić, Mirjana Bratinčević

Sažetak


Ukazuje se na važnost kardiovaskularnih bolesti i stanja, kod vozača  treće životne dobi, te moguće negativne utjecaje na vozačku sposobnost s aspekta sigurnosti prometa.

S navršenih 80 godina vozači su obavezni pristupiti medicinskom pregledu za dobivanje uvjerenja o psihofizičkoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom. Samo je po sebi razumljivo da kardiovaskularne bolesti i stanja uslijed svoje učestalosti kod osoba treće životne dobi zauzimaju značajno mjesto, teže pogoršanju, često puta nisu stabilne i zahtijevaju stalnu kontrolu. Potrebno je istaknuti da se kardiovaskularne bolesti nerijetko javljaju  s drugim bolestima, kao što su šećerna bolest, reumatska bolest, itd. što zahtijeva složeni pristup ne samo u liječenju nego i u ocjeni sposobnosti za upravljanje vozilom.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja